Uteblivna beslut om Danielssons framtid

Den tidigare statssekreteraren Lars Danielsson, som var Göran Perssons högra hand, har efter valet återgått till sin tjänst på UD. Trots att han är anställd får han ingen lön. Utrikesminister Carl Bildt tar inte de nödvändiga besluten.

Lars Danielssons koppling till Göran Persson gör att hans fall är besvärligt för den nya regeringen och statsministern.

Fredrik Reinfeldt säger också att Danielssons roll i samband med tsunamin är en försvårande omständighet.

– Jag har tidigare sagt att Carl Bildt och jag pratade om att det fanns en väldigt skap kritik från Justitieombudsmannen riktad mot Lars Danielsson för hans del i tsunamihanteringen, som ändå måste vara en av utgångspunkterna när det gäller vissa befattningar. Det har jag sagt förr och det kan jag säga nu. Jag tror att det finns en förväntan om att man om man haft ett tungt ansvar och inte i alla delar skött det, ska den uttalas och få konsekvenser. Sedan måste man diskutera hur de ska se ut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Har särställning
Lars Danielsson är anställd som ambassadör på UD, men de senaste tolv åren har han varit tjänstledig och jobbat som politisk tjänsteman i den socialdemokratiska regeringen.

Som Göran Perssons högra hand har han en särställning.

Medan tre andra socialdemokratiska statssekreterare, däribland den tidigare kabinettsekreteraren Hans Dahlgren, alla har kunnat gå tillbaka till sina tjänster på UD med full lön, har Lars Danielsson blivit hängande i luften.

Inga uppgifter
Han har ett skrivbord och en telefonanknytning på UD, men inga arbetsuppgifter och ingen lön.

Han lever på sitt avgångsvederlag, som innebär att han får behålla sin lön som statssekreterare i två år.

Däremot kan han förlora på pension och sjukersättning när han inte får lön av sin arbetsgivare.

Lars Danielssons fackförbund, Statstjänstemannaförbundet, anser att UD gör fel som inte betalar ut lön till en anställd.

– ST hoppas att Carl Bildt så snart som möjligt ska räta ut de frågetecken som finns när det gäller Lars Danielssons anställningsförhållanden, säger Åke Isaksson, klubbordförande på UD.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se