Indien: Fattiga bönder begår självmord

Rekordtillväxt i Indien gör att landet nu kan skryta med över 20 stycken dollarmiljardärer, det är flest i Asien. Indien har också en växande komfortabel medelklass. Men det finns också ett annat Indien, som inte berörts av framgångarna.

Landets regering står nu under växande press att hjälpa hundratals miljoner fattiga på landsbygden. Där ser en del skuldtyngda bönder ingen annan utväg än att ta sina egna liv.

– Det var därinne pappa hängde sig, berättar Santosh Chautale med en gest mot lerhuset där hans skuldtyngda, bomullsodlande pappa tog livet av sig för några månader sedan.

Skyldig 14 000 rupier
Nu är det 22-årige Santosh som ansvarar för sina fem syskon. Santosh ser pressad ut, axlarna är lite uppdragna, blicken flackar, som om han sökte svaret på sina problem någonstans i fjärran. Som biträde i Sharmas apoteksbod här i byn tjänar han bara fyra kronor om dagen.

– Pappa var skyldig banken 14 000 rupier, det är lite över 2 000 kronor, och han var mycket pressad. Santosh säger att pappan senaste veckorna inte sa någonting och inte ville berätta om sina skulder.

536 bönder har begått självmord
Santosh Chautale är långt ifrån ensam i sin sorg. Här i det så kallade bomullsbältet i centrala Indien har 536 bönder tagit livet av sig sedan i somras, det berättar aktivisten Kishor Tiwari, välkänd förespråkare för skuldsatta bönder.

För varje bonde som tar livet av sig i ekonomisk desperation finns många fler som är i djup kris. Tiwari säger att bilden av ett glänsande Indien är falsk, åtminstone när det gäller jordbruket.

– Det här området vi befinner oss i är jämförbart med Mali i Afrika när det gäller hälsa och fattigdom, säger han.

Stor uppmärksamhet i medierna
Självmordskrisen bland indiska bönder får nu massiv uppmärksamhet i indiska medier och premiärministern lovar skuldlättnader.

– Om politikerna velat hjälpa oss hade de gjort det tidigare, och då hade pappa varit vid liv, säger Santosh Chautale.

Nils Horner, Vidarbha, Indien
nils.horner@sr.se