EU:s militära insats i Kongo avslutas

Idag, torsdag, upphör mandatet för EU:s väpnade styrka i Kongo-Kinshasa, där ett hundratal svenska elitsoldater ingår. Trots att den nye presidenten ännu inte är installerad och oron fortfarande är stor över vad som kan hända i Kongo, så förlänger inte EU mandatet.

Helikoptrarna står stora och tunga, bland pansarfordon, jeepar och radiostyrda spaningsplan, på Kinshasas gamla flygplats intill Kongofloden. De snabba EU-patrullerna genom Kinshasa har varit en garanti för befolkningen och en påtryckning på krigsherrarna att låta vapnen vila under hela presidentvalet.

”EU:s insats avslutad”
– Den sista november går dock mandatet ut, och då är EU:s insats avslutad, förklarade EU:s militäre befälhavare general Henri Bentegeat.

Ändå är det bara en dag sedan som förloraren Jean-Pierre Bemba motvilligt accepterade valförlusten. Fortfarande anser han att Högsta Domstolens utslag var felaktigt, men förklarar sig ändå beredd att leda oppositionen ”för Kongos skull”. Fortfarande har Bemba sina väpnade styrkor i Kinshasa, gömda utanför staden.

Nu lämnas all säkerhet till Kongos nybildade armé, en blandning av rebeller och gamla regeringssoldater, och till FN, som har sina största styrkor bundna till östra delen av Kongo, där nya strider nu har blossat upp.

– Vi kommer ju att vara kvar så länge vi packar ihop. Men det kommer att bli svårt för oss att säga nej om FN ber om vår hjälp, och lika svårt att säga ja, eftersom vi inte längre har ett stridsmandat, och bara får försvara oss, förklarar EUFOR:s talesman, överste Thierry Fusalba.

Ingen förlängning
Att EU har så bråttom iväg från Kongo, beror på att styrkan står under ledning av Tyskland, där Förbundsdagen motvilligt godkände tyska trupper utomlands och satte sista november som absolut slutdatum. Förbundskansler Angela Merkel förklarade för EU:s försvarsministrar att någon förlängning kunde det inte bli.

– Valet i Kongo är över och det var det vi skulle säkra. Nu är det gjort, sa Merkel. Vad som händer sedan är Kongos problem.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se