Öppet möte om rysk-tyska gasledningen

För första gången har ett öppet möte hållits med Nord Stream, bolaget som planerar att bygga den rysk-tyska gasledningen på Östersjöns botten. Projektets tekniske ledare Dirk von Ameln fick svara på många oroliga frågor.

Mötet hölls på Hilton Hotelli Stockholm och ett femtiotal personer var där.

Den tekniske ledaren Dirk von Ameln fick svara på många frågor om den planerade gasledningen, bland annat om en serviceplattform fyra mil öster om Fårö på Gotland.

Enligt Nord Stream måste serviceplattformen ligga någonstans mitt på den 120 mil långa gasledningen mellan Viborg i Ryssland och Greifswald i Tyskland. Antingen på internationellt vatten på den svenska ekonomiska zonen fyra mil öster om Fårö eller lite längre norr ut öster om Gotska Sandön. Där är havet inte alltför djupt heller, sa Dirk von Ameln som är teknisk ledare för Nord Stream.

Ägs av ryska statens energibolag
Bolaget ägs till 51 procent av den ryska statens energibolag Gazproom och två stora tyska bolag, BASF och EON.

Flera frågor handlade om det finns någon möjlighet för Sverige att hindra bygget av gasledningen. Naturvårdsverket hade en representant i panelen, men något riktigt svar på frågan kom inte, men miljöprövning enligt svensk lag sker. Frågan om ledningen kan gå på land genom de forna öststaterna där det redan finns gasledningar kom också upp.

– Det är våra ägares önskan att det ska vara en tredje separat pipeline till västra Europa, svarade Dirk von Ameln.

”Svensk militär är välkommen ombord”
Han försäkrade också efteråt att plattformen och arbete som utförs efter gasledningens sträckning inte kommer att utföras i samarbete med militär personal som kan spionera mot svenska intressen.

– Den svenska militären är välkommen ombord att kontrollera saken, sa Dirk von Ameln teknisk ledare för gasledningsprojektet Nord Stream.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se