Läkemedelsavgiftning kan hjälpa mot migrän

En halv miljon svenskar lider av kronisk huvudvärk och för många är de nya migränmedlen en stor lättnad. Många hinner dock inte återhämta sig mellan huvudvärksattackerna och tar därför läkemedlen för ofta.

– Det är A och O att minska ner frekvensen av sina akuta läkemedel och att hjälpa patienten till mindre migrän via andra vägar, säger Mattias Linde som är neurolog vid huvudvärkskliniken Cephalia.

En av tio hinner inte återhämta sig
Enligt Mattias Lindes undersökningar som presenterades vid Läkarstämman i Göteborg på torsdagen är det en tiondel av migränpatienterna som inte hinner återhämta sig mellan anfallen. Tar man då sin medicin för ofta, mer än två till tre gånger i veckan, är risken överhängande för att man utvecklar en kronisk huvudvärk.

Att attackerna kommer oftare kan bero på en ökad stress, säger Mattias Linde och då kan behandling av sjukgymnast vara ett alternativ.

– Då kan man börja med emotionell avslappningsträning och stresshantering, som är bevisat effektiv hos dessa patienter.

Känner de svenska läkarna till det här?

– Det har förbättrats. Många läkare känner till det och gör så gott de kan, men det finns uppenbart utrymme för förbättringar.

Ni har avgiftat ett antal patienter på er klinik. Vad säger de här patienterna när de märker effekterna?

– När de är avgiftade så tackar de för att de har fått ett nytt liv. Det är oerhört tacksamma patienter och de är mycket stimulerande att hjälpa, säger Mattias Linde, neurolog och lärare vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se