EU säger nej till nätimport av alkohol

Sverige får även i fortsättningen ha kvar alkohol-monopolet och Systembolaget. Det anser EG-domstolens generaladvokat i ett utslag som innebär att import av alkohol via internet är olaglig. Internethandlarna hade hoppats på ett annat besked.

– Jag är jätteglad idag. Det är många som har försökt att hävda att det skulle gå en annan väg. Man har ibland känt att de inte velat lyssna på sakliga argument, men det är skönt när sakargumenten segrar, säger Systembolagets vd Anitra Steen.

Generaladvokaten anser att internetförbudet inte strider mot den grundläggande regeln om fri rörlighet inom EU för varor och tjänster.

Utslaget anses vara en tydlig signal inför det slutliga avgörandet i EG-domstolen om några månader.

Handlarna besvikna
Internethandlarna hade hoppats på ett annat besked, även om de tills vidare fortsätter som idag i väntan på EG-domstolens dom.

Samtidigt tvivlar de på att Systembolaget verkligen kommer att klara av generaladvokatens krav på ett i princip obegränsat sortiment. Det säger Magnus Grenthe vid näthandlen Good Spirits i Lübeck.

– Jag kan bara se en egen bild av om tusentals svenskar skulle gå in och beställa öl och vin av udda sortiment. Hur skulle man ha en möjlighet att både inom rimlig tid och rimlig prissättning av både produkten och frakten klara av att leverera det. Det ska bli intressant att se, säger Magnus Grenthe.

Systembolaget vd Anitra Steen tror de farhågorna är överdrivna.

– Skulle det här bli en tjänst som får en större efterfrågan kommer vi också att ha bättre rutiner framöver, säger hon.

Två utslag
På en vecka har nu två utslag om den svenska alkohollagstiftningen kommit från EU.

För en vecka sedan beslutade EG-domstolen att den som importerar alkohol själv måste bära det över gränsen för att slippa skatt.

Idag säger så EG-domstolens generaladvokat nej till internethandel av alkohol. Hans beslut är en vägledning inför EG-domstolens utslag som väntas om några månader, som sedan blir avgörande för hur den svenska Högsta domstolen ska döma.

Pilotfall
Göteborgsadvokaten Klas Rosengren driver ett pilotfall, där han vill få tillbaka det röda Riojavin från Spanien, som tullen beslagtagit eftersom det beställdes och importerades via internet.

Idag är Klas Rosengren uppgiven.

– Jag kommer för min personliga vinförsörjning att göra som alla andra. Vi åker en runda i Europa och plockar hem det vi vill ha, säger advokaten Klas Rosengren.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se
Annika H Eriksson
annika.h.eriksson@sr.se
Jan Andersson
jan.andersson@sr.se