Ford pantsätter Volvo

Den krisdrabbade biljätten Ford har pantsatt Volvos personbilstillverkning för att få låna pengar i amerikanska banker. Det gör att framtiden för det Fordägda Volvo blir allt mer osäker. Och det håller ordföranden i Volvos verkstadsklubb Olle Ludvigsson med om.

– Man har inte riktig inblick i den, men det är klart att av det man ser kan man känna viss oro. Jag hoppas verkligen att man löser upp det på ett eller annat sätt. Problemen finns ju inte i personvagnarna, utan det ligger i andra delar av Fordkoncernen, och jag hoppas att man löser upp det, säger Olle Ludvigsson.

Nej, det är inte Volvos Personvagnstillverkning som är Fords stora problem, utan bekymren ligger i USA där bolaget kämpar med att komma tillrätta med gigantiska förluster.

Har lånat 18 miljarder dollar
För att reda upp det här har biljätten lånat 18 miljarder dollar, det är omkring 125 miljarder kronor, i amerikanska banker. Och som säkerhet för lånen har Ford gett bankerna Volvo.

Om inte Ford klarar att sköta de här lånen hamnar Volvo i bankernas ägo för att så småningom sannolikt säljas till någon annan biltillverkare. Och det var inte riktigt vad man hade räknat med när Ford köpte Volvo för snart åtta år sedan.

– Nej, absolut inte. Jag tror fortfarande att beslutet som fattades vid den tidpunkten med de fakta man hade då var rätt, säger Olle Ludvigsson.

Tycker du att du som klubbordförande får samma goda information som du fick förr?

– Det var något vi sa när affären gjordes, att i och med att moderbolaget hamnar på andra sidan Atlanten och att vi inte har någon tillgång på samma sätt som tidigare till styrelsemötesbesluten och sitter inte med i moderbolagets styrelse så blir inte informationsflödet det samma.  

Kan bli till salu
Klarar inte Ford att reda upp ekonomin så blir Volvo till salu och Olle Ludvigsson tror inte att det svenska Volvo vill, kan eller ens bör köpa tillbaka personbilstillverkningen. Och han har ingen favorit bland de tänkbara nya ägarkandidaterna.

– Jag vill egentligen inte spekulera om det, eftersom det är inte något som i dag ligger på bordet. Man får behandla den situationen den dag det dyker upp, säger han.

Verkstadsklubben var i tiden positiv till Gyllenhammars Renaultaffär och Renault var en tänkbar köpare, vad säger du om det?

– Det vet jag inte.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se