Ingen fara för London-resenärer

Statens strålskyddsinstitut bedömer att det inte råder någon hälsofara för de svenskar som rest med de flygplan där brittiska myndigheter hittat spår av radioaktivt material.

Men Lars-Erik Holm, generaldirektör på Statens strålskyddsinstitut, är kritisk till att det dröjde så länge innan de brittiska myndigheterna gav besked.

– Det var först på torsdagskvällen som jag fick information om att det radioaktiva ämnet i planet inte gick att typbestämma eftersom det rör sig om så små mängder. Mängden räcker inte till för en säker analys, säger Lars-Erik Holm.

Vad tycker du om att ni inte fick den informationen tidigare?

– Det hade ju varit önskvärt att få den så tidigt som möjligt. Vi har en konvention som säger att när sådant här sker ska man så snabbt som möjligt meddela länderna som skrivit under den konventionen.

Lars-Erik Holm är kritisk till att det dröjde så länge innan SSI fick information från de brittiska myndigheterna om det radioaktiva ämnet som hittats på plan som bland annat flugit tio gånger mellan Stockholm och Heathrow i London.

Fick informationen på torsdagskvällen
Det var först efter ett telefonsamtal i torsdagskväll med chefen för SSI:s brittiska motsvarighet som Lars-Erik Lund fick veta att mängderna av det radioaktiva ämnet på planen är så små att de brittiska myndigheterna inte kunnat avgöra om det är polonium eller något annat ämne.

Upp emot 2 000 svenskar kan ha rest med planen. Men SSI bedömer att det handlar om så små strålningsdoser att det inte föreligger någon hälsofara för dem men råder de som är oroliga att kontakta läkare.

Har höjt krisberedskapen
Larmet om att ett radioaktivt ämne funnits på plan som landat på svensk mark har fått svenska myndigheter att höja krisberedskapen. SSI kommer på fredagen att försöka få fram mer information, säger SSI:s generaldirektör Lars-Erik Holm.

– Vi har en beredskap igång, vi har kontakt med IAEA och vi har kontakt med våra grannländer. Vi kommer att bedöma läget på fredag eftermiddag för att se hur vi sak vidare. Men jag hoppas att det här ska klinga av snart, jag bedömer inte att det här är någon strålningsrisk. Det här är en informationsfråga, vi måste nu ut till dem som har rest, de ska inte behöva vara oroliga, säger han.  

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se