Positivt om påven i Turkiet

På fredagen avslutar påven Benedictus XVI sin fyra dagar långa rundresa i Turkiet. I förväg ansågs påvens besök som mycket kontroversiellt, säkerhetsförberedelserna var enorma och häftiga demonstrationer mot påven befarades. Men protesterna har i stort sett uteblivit och påven har istället överraskat den turkiska befolkningen med försonande uttalanden och gester.

Polishelikoptrar cirklade i luften, krypskyttar stod positionerade i minareterna och 9 000 polismän var utkommenderade på Istanbuls gator när påven Benedictus den XVI på torsdagskvällen anlände till den blå moskén.

Andre påven någonsin i moské
Som den andre påven i historien beträdde han ett islamskt guds hus och när han i slutet av rundturen blundade i en minut eller två, vänd mot mecka och sida vid sida med Istanbuls mufti, så sågs det här i Turkiet som ytterligare en viktig försoningsgest mellan islam och kristendomen.

Serhat Ucak, som har följt påvens fyradagars-resa åt turkiska CNN, säger att besöket har gått mycket bättre än förväntat.

– Inget av det som befarades hände, det har varit ett mycket bra besök säger Serhat Ucak.

Vändning med uttalande om EU
Det började när påven vid sin ankomst i tisdags, enligt Turkiets premiärminister Erdogan överraskande uttryckte sitt stöd för ett turkiskt EU-medlemskap.

På torsdagen citerade han en av sina föregångare, påven Johannes XXIII som sa sig älska turkarna och han beskrev också Islam som en fredens religion.

Avsikten har varit att gjuta olja på de vågor som orsakades när påven för några månader sedan återgav ett citat som utmålade islam och profeten Muhammed som våldsamma, det orsakade stor ilska bland muslimer, inte minst här i Turkiet.

Översvallande reaktioner
Men nu överträffar de turkiska tidningarna varandra i superlativ om påven och inte ens hans tal tidigare på dagen, om att Europa måste minnas sina kristna rötter och värderingar har lagt sordin på stämningen.

Men Ali Özturk, som precis har avslutat sin eftermiddagsbön i den lilla Yerebatan-moskén, bortom avspärrningarna och i skuggan av den blå moskén, tror inte att den positiva stämningen håller i sig.

– Just nu är folk mer positiva till påven men besök kommer inte att ändra något i långa loppet, säger Ali Özturk.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se