Dödstal stiger efter tyfon på Filippinerna

Uppdaterad 09:08
I östra Filippinerna har nära 470 människor omkommit i jordskred efter häftiga skyfall och uppemot 100 saknas enligt uppgifter från Röda Korset. Det är en tyfon som har svept in över området och helt ödelagt flera byar.

Omkring 25 000 människor har drabbats av ovädret och tusentals har blivit hemlösa i Filippinerna.

Det är Filippinernas öde att det ligger mitt i den ostasiatiska tyfonbanan.

Tyfonerna föds i den del av Stilla havet som ligger öster om Filippinerna och på sin bana västerut passerar de till den absolut övervägande delen tvärs över den filippinska övärlden, innan de svänger ner mot Vietnam eller upp mot Kina.

I genomsnitt händer det 20 gånger om året.

Enligt beräkningar
Tyfonen Dorian var som alla de andra varnad för och gick exakt enligt beräkningarna in över Filippinerna i natt med vindstyrkor på över 150 kilometer i timmen och ett skyfall på en svensk årsnederbörd på någon dryg timme.

Effekterna i form av jordskred från bergssidorna är delvis människors verk genom skogsskövling.

Jordskredet svepte den här gången enligt nyhetsbyråernas skildring med sig flera byar och dess människor, som helt eller delvis begravts under massorna av jord och lera.

Vanskliga hjälpinsatser
Rasmassorna ska ibland ha nått ända upp till taken på sin väg ner för bergssidorna. Som alltid är telefonsystemen utslagna, vägarna ofarbara eller i bästa fall svårframkomliga och hjälpinsatserna beskrivs som ytterst vanskliga.

Det kommer att dröja tills vi vet katastrofens verkliga omfattning.

Ifjol hade tyfonsäsongen inga gränser. Den löpte året runt. Normalt löper den från mitten av maj till november.

Bengt Therner
bengt.terner@sr.se