Åtal för stor banksvindel i Göteborg

Tre män åtalas i Göteborgs tingsrätt för ett bankbedrägeri där banken SEB svindlats på 230 miljoner kronor. Bedrägerierna pågick under början av 2000-talet.

Enligt åklagaren Olof Sahlgren, har två av männen, 49 och 38 år, lurat banken med falska fakturor och stora summor pengar har förts över till männens bolag, ett inom kemiindustrin och ett i telekomindustrin.

230 miljoner
Bedrägerierna pågick under 2001 och 2002 och åtalet mot männen gäller grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Totalt handlar svindeln om cirka 230 miljoner, men åklagaren har valt att inte ta upp hela den summan i åtalet.

– Jag har inte kunnat ta upp hela beloppet, utan jag har valt det som jag anser mest framkomligt och det anser jag mig kunna styrka när det gäller 176 miljoner.

Bankanställd åtalas
Enligt åklagaren har de 176 miljonerna svindlats av den tredje åtalade, en 46-årig före detta anställd vid banken. Han åtalas grov trolöshet mot huvudman.

– Han har blivit vilseledd, lurad att betala ut de här pengarna. I sin tur så har han också vilselett kreditkommittén och även beviljat vissa lån på sätt som han inte borde gjort. Det konstituerar, enligt mitt sätt att se det, en grov trolöshet mot huvudman.

De åtalade har inte erkänt brotten, enligt åklagaren och pengarna har försvunnit utomlands. Männen har suttit häktade en period under 2003. Anledningen till att åtalet dröjt är att det är en mycket omfattande utredning.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se