Aktiespararna säger nej till MAN-bud

Föreningen Aktiespararna gav sig på fredagen in i debatten kring lastbilsföretagen Scania och MAN. Enligt Aktiespararna bör de mindre aktieägarna i Scania säga nej till konkurrenten tyska MAN:s bud på bolaget.

I ett skarpt uttalande kritiseras MAN för att utnyttja de mindre aktieägarna som gisslan i budstriden om Scania.

– Som mindre aktieägare hamnar man i en gisslansituation i och med att storägarna å ena sidan har avvisat budet och MAN fortsätter att driva budet. Här har man ett informationsunderläge gentemot de andra storaktieägarna, säger Elisabet Tandan, vd i Aktiespararna.

– Som mindre aktieägare får man avvakta det fortsatta de fortsatta diskussionerna om det skulle bli en eventuell återupptagen förhandling mellan MAN och storägaren Scania, säger hon.

Styrelsen kritisk till villkoren
Motgångarna för den tyska uppköparen MAN hopar sig. På fredagen blev en granskning av de villkor som företaget lämnat till aktieägarna klar, villkor som Scaniastyrelsen är kritiska till.

Den så kallade aktiemarknadsnämnden kritiserar MAN på ett par punkter, men kritiken är inte så allvarlig att budet måste ändras.

Tidigare i veckan bestämde EU-kommissionen att fortsätta granska Scaniaffären ytterligare ett par veckor. Frågan är om ett sammanslaget stort lastbilsbolag betyder att konkurrensen minskar i Europa. Beslut kommer den 20 december.

EU försenar processen
Från början var det meningen att Scanias aktieägare skulle säga ja eller nej till MAN:s uppköpserbjudande senast den 11 december. Eftersom EU försenar processen får sannolikt aktieägarna ytterligare några veckor på sig att ta ställning.

Den segslitna budstriden om Scania ser ut att bli en av de längsta i modern svensk näringslivshistoria.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se