Angela Merkel hoppas på Josefsson

Tysklands regering har utsett Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson till sin rådgivare i energi- och klimatfrågor. Vattenfall är ett av de största energibolagen i Tyskland, och förbundskansler Angela Merkel hoppas att Josefsson ska engagera näringslivet i vad hon på fredagen beskrev som en ödesfråga.

Förbundskansler Angela Merkel hänvisade till Time Magazine när hon presenterade den tyska regeringens nya rådgivare i klimat- och energifrågor.

– Tidningen utsåg honom till en hjälte, sade Merkel om Vattenfalls koncernchef  Lars G Josefsson, som stolt stod bredvid i Bundeskansliets stora pressrum i Berlin.

Tar ordförandeskapet i EU
Tyskland tar vid årsskiftet över ordförandeskapet i både EU och i G8 och den tyska regeringen kommer då att prioritera energi- och klimatfrågor.

Men vilka råd kan då Josefsson ge, han själv företräder ju Vattenfall som har stora kolkraftverk i östra Tyskland, den energiproduktion som släpper ut mest växthusgaser?

Den tyske miljöministern Sigmar Gabriel svarade att svensken kan övertyga industrin om nödvändiga förändringar.

Utvecklar ny teknik
Vattenfall håller dessutom på att utveckla kolkraftverk som avskiljer koldioxiden som därefter kan lagars i djupa bergrum. Själv svarade Lars G Josefsson, så här om utnämningen:

– Jag har ju engagerat mig sedan många år tillbaka i klimatfrågan och utvecklat koncept hur det ska lösas.

I Sverige får Vattenfall mycket kritik för sitt engagemang i kolkraft, och här hyllas du. Hur går det ihop?

– Kol används ju världen över, det är nästa bara i Sverige vi inte använder kol. Det enda sättet att komma till rätta med klimatfrågan är att fortsätta använda kol med till exempel den teknik som vi själva utvecklar.

Kristian Åström, Berlin
krsitian.astrom@sr.se