Sunne först med privat sjukförsäkring

Sunne kommun blir sannolikt första kommunen i landet som tecknar privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda.

Karl Johan Adolfsson, centerpartistiskt kommunalråd i Sunne förklarar varför.

– Som det är i dag så är ju tyvärr köerna väldigt långa, och det är ju ett stort problem när människor är frånvarande från jobbet samtidigt som många får gå hemma och lida, säger han.

Idén till försäkringen kom från kommunalrådet efter att han själv varit patient i den offentliga vården. Häromdagen beslöt kommunen att satsa 3,5 miljoner kronor om året, eller cirka 3 000 per anställd, på försäkringen.

Lotsas vidare till privat vårdgivare
Det innebär att den anställde kan ringa ett speciellt telefonnummer för att sedan lotsas vidare till privat vårdgivare. Det ser Adolfsson bara fördelar med, till exempel att vårdcentralen avlastas och ordinarie anställda kommer fortare tillbaka i tjänst.

Om ett år ska det hela utvärderas, och då ska kommunen se om försäkringarna resulterat i lägre sjukfrånvaro och avlastade vårdcentraler.

Men det finns kritik mot beslutet inom kommunen, säger socialdemokraten Jan-Erik Eriksson, som själv reserverade sig mot beslutet.

– Jag tyckte att varför ska kommunens anställda, som är kanske tio procent av befolkningen, gå före i köer. Det var en principfråga för mig, i alla fall, säger Jan-Erik Eriksson.

”Orättvis”
Jan-Erik Eriksson säger att han talat med kommuninvånare som tyckt att beslutet om privata sjukvårdsförsäkringar är orättvist.

– Man har ju hört indikationer bland befolkningen att det är lite avundsjuka kring det här. De andra som är i privata företag kanske inte ha det här och då upplever de det här som orättvist, säger han.
Karl Johan Adolfsson är medveten om att privata sjukvårdsförsäkringar är omdiskuterade eftersom vissa då kan gå förbi vårdköerna. Men han har inte mött några negativa reaktioner.

– Nej, tvärtom så är det kommuninvånare som har ringt och sagt att det här är bra. Det har också skrivits insändare på det här temat, så jag är förvånad över vilket positivt gensvar det här har fått, säger Karl Johan Adolfsson.

Clara Osvald
clara.osvald@sr

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se