"Ta debatten med främlingsfientliga"

Norges förre statsminister Kjell Magne Bondevik ger rådet till svenska politiker att ta en offentlig debatt med främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

– Om de andra partierna i Sverige är upptagna av att kämpa emot Sverigedemokraternas hållning, så måste de ta en öppen debatt och inte försöka tiga ihjäl dem, säger Norges förre statsminister Kjell Magne Bondevik.

Oro för främlingsfientliga partier
Bondevik leder nya stiftelsen Oslosenteret, som arbetar för fred och mänskliga rättigheter. Han har precis varit med på ett seminarium om integration på norska ambassaden i Stockholm.

Där uttryckte flera svenska politiker en oro för att Sverigedemokraterna ska komma in i riksdagen och drog paralleller till invandringskritiska Fremskrittspartiet i Norge och Dansk folkeparti i Danmark.

Vi försökte tiga ihjäl Fremskrittspartiet från början, det gick inte, säger Bondevik.

– Det skapade bara den konsekvensen att de fick sympati och det ökade deras medlemsantal, säger han.

Men samtididgt har man tagit debatten i Norge och Fremskrittspartiet har blivit ett väldigt stort parti?

– Ja, det finns det väldigt många anledningar till, som jag inte kan gå in på nu, och det bekymrar mig.

Segregation
Fremskrittspartiet med 22 procent i senaste valet är Norges näst största parti.

Flera politiker på seminariet tyckte att vi i Norden har mer segregation än i andra länder. Kristdemokraten Kjell Magne Bondevik, som också har en bakgrund som präst, tror att en förklaring är att vi har blivit så icke-religösa.

– Jag tror att vi i den nordiska länderna har blivit så sekulariserade att det har skapat problem i hur vi möter starkt religiösa människor i andra delar av världen, till exempel muslimer, säger han.

– Min erfarenhet är att det kan vara en fördel att ha en stark religiös övertygelse. Jag som kristen kan ha en fördel i möte med muslimer för att de förstår troende människor av en annan religion, de har mycket större problem att förstå de som inte tror.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se