Regeringsprotesterna fortsätter i Beirut

I Libanons huvudstad Beirut fortsätter protesterna mot den sittande regeringen. Efter fredagens protester har flera tusen demonstranter nu slagit upp tält utanför premiäminister Fouad Sinioras kontor för att försöka tvinga regeringen på fall.

Tidigt på lördagsmorgonen lämnade de demonstrerande sina tält och tog vid där de hade slutat sent på fredagskvällen med att högljutt kräva premiärminister Fouad Sinioras avgång.

På fredagen samlades många 100 000 demonstranter i en Hizbollah-ledd demonstration som ställde samma krav. Ungefär 5 000 av dem, de flesta unga män, spenderade sedan natten i tält så nära premiärministers kontor som den libanesiska arméns avspärrningar lät dem komma.

Inne på kontoret har premiärministern och ett antal ministrar barrikaderat sig.

Demonstranterna stannar
De pro-syriska demonstranterna säger att de ska stanna kvar och fortsätta protesterna tills dess att regeringen ger sig av, på samma sätt som en liknande demonstration för ett och ett halvt år sedan, fick den dåvarande regeringen på fall och förde den nuvarande till makten.

Den gången ledde demonstrationerna till att den syriska armén lämnade Libanon, efter nästan 30 års närvaro i landet, men den här gången är det alltså de pro-syriska delarna av det libanesiska samhället som demonstrerar.

Ger inte upp
De hävdar att premiärminister och hans ministrar är korrupta och i händerna på USA och västmakterna och de vill ingå en koalitionsregering där de har makt att lägga veto på de beslut som regeringen tar.

Men premiärministern och de kvarvarande ministrarna visar inga tecken på att ge upp. Fouad Siniora säger att han inte tänker låta sig tvingas från sin post, att landets demokratiska styrelseskick är i fara och att han inte tänker vika sig för vad han beskriver som ett kuppförsök, styrt av grannlandet Syrien och Iran.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se