Många skadade i samband med hästsport

Hästsport är en av de farligaste sporterna i Sverige. Varje år söker 13 000 personer akutvård för skador i samband med ridning och de läggs på sjukhus oftare än andra som skadas i fritiden. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

– När vi travade upp i platån började min häst att galoppera och då ramlade jag av, säger tioåriga Amanda Edlund går på Mälarhöjdens ridskola i Stockholm.

För Amanda gick det inte så illa. Lite ont i armbågen gick över med lite tröst och vila.

Många allvarliga skador
Värre går det för de 13 000 som kommer till vården varje år för olyckor med häst. Många skador är allvarliga och drygt 800 får hjärnskakning. De som rider läggs in dubbelt så ofta på sjukhus som andra som skadas under fritiden.

Siffrorna som gäller åren 2001 till 2005 visar att mer än varannan skadad har fallit från hästen. Men hela 27 procent har fått sina skador genom att hästen har trampat eller sparkat på dem, ofta i samband med skötseln.

– Olycksfallen beror på att man håller på så mycket runt själv ridningen. Man kan till exempel bli sparkad när man är i stallet, säger Elin Stanley som har ridit i tolv år och arbetar på Mälarhöjdens ridskola.

15 miljoner kronor satsades
Den förra regeringen satsade 15 miljoner kronor på ökad säkerhet i samband med ridning. Konsumentverket har för en del av pengarna tryckt broschyrer som ska delas ut till ridskolor och företag nästa år.

Men huvudansvaret för säkerheten ligger på ridskolorna själva, säger Henrik Nordin, projektansvarig på Konsumentverket.

– Att de flesta ryttare passerar ridskolan ger ett stort ansvar på ridskolor och föreningar att hålla en hög säkerhetsnivå. Vi hoppas att kunna hjälpa dem med det här materialet som vi tagit fram, säger han.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se