Castro-program möter hård kritik

På lördagskvällen kommer SVT att sända en fyra timmar lång specialsändning om Fidel Castro. Satsningen har redan nu fått ta emot mycket kritik på borgerliga ledarsidor för att vara obalanserad och ge en romantiserad bild av Fidel Castro.

Men Lars Säfström, programchef på SVT Malmö som producerar temakvällen, försvarar sändningen.

– Vårt syfte var att försöka ge en bild av personen Castro och då har vi valt några filmer där han talar väldigt mycket själv, och berättar dels om sin historia, men också i den här Oliver Stone-filmen om USA och Sovjetunionen.

– Vi för också en kritisk diskussion, under kvällen, självklart, om hans roll och vad han har betytt, både positivt och negativt för Kuba, och framför allt, vad kommer att hända nu när han försvinner, säger Lars Säfström.

Kritik i tidningar
Flera borgerliga rikstidningar går på lördagens ledarsidor till skarpt angrepp mot SVT:s specialsatsning i kväll i samband med Fidel Castros 80-årsfirande.

Dagens Nyheter skriver ”En hyllning till Castro”, ”ett totalt haveri” skriver Expressen och Svenska Dagbladet skriver att ”SVT firar med att knäböja inför den skäggige diktatorn”.

Programmet omfattar bland annat två dokumentärer om Fidel Castro. Båda har kritiserats för att inte vara tillräckligt kritiska mot kommunistledaren.

Även urvalet av gäster anses av kritikerna ge en obalanserad bild av Kuba och Castros regim.

”Avvakta med kritiken”
Men Lars Säfström tycker att man ska avvakta med kritiken till efter att programmen har sänts.

– Båda de gäster vi har är kritiska mot Castro. Sedan kan man alltid diskutera om de är tillräckligt kritiska eller inte, men det är igen någonting som man bör diskutera när man har sett programmet.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista