Saudiarabiens sidbyte tillbakavisas

Saudiarabien tillbakavisar nu de kontroversiella uppgifterna som en av regeringens rådgivare gick ut med i veckan. I en artikel hävdade rådgivare Nawaf Obaid att Saudiarabien är på väg att byta sida i konflikten i Irak, men i ett officiellt uttalande kallas uppgifterna nu för grundlösa.

Rådgivaren Nawaf Obaids uppseendeväckande uppgifter från i onsdags, tillbakavisas nu via den statliga nyhetsbyrån SPA. Det finns ingen sanning i artikeln, författaren ger uttryck för sin egen uppfattning, står det i uttalandet.

Det var i en artikel i tidningen Washington Post som kung Abdullahs säkerhetsrådgivare skrev att Saudiarabien planerar att använda pengar, vapen eller sina oljetillgångar för att förhindra att den shiamuslimska majoriteten i Irak ger sig på den sunnitiska minoriteten, när USA drar sig tillbaka från Irak.

Saudiarabien stödjer USA
Det oljerika Saudiarabien är en av USA:s närmaste allierade i Mellanöstern och det här skulle ha inneburit ett tydligt sidbyte i konflikten i Irak.

Saudiarabien har hittills stött USA:s linje och den shiadominerade, USA-stödda regeringen och enligt ett pressmeddelande så gör den saudiska regeringen det fortfarande.

Men det finns ingen tvekan om att många i regionen, och inte minst i det i huvudsak sunnimuslimska Saudiarabien, är oroliga för vad som kommer att hända när USA kallar hem sina soldater från Irak.

Tappat kontrollen
Diplomater säger att uppfattningen i huvudstaden Riyadh är att USA har tappat kontrollen över utvecklingen och att de styrande i Saudiarabien oroas över att Iran, vars befolkning i huvudsak är shiamuslimsk, får en allt starkare position i Irak.

En västerländsk diplomat säger till nyhetsbyrån Reuters att artikeln i Washington Post kan ha varit tänkt som en varning till USA, för vad Saudiarabien skulle kunna göra, om situationen förvärras ytterligare.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se