De flesta hittar nya jobb när regementen läggs ner

De flesta av dem som har mist arbetet när statliga myndigheter flyttar ut till före detta regementsorter tycks ha hittat nya jobb. Det finns en särskild kommitté, Komom, till stöd för dem som blir av med sitt myndighetsjobb.

– Vi har ett jättebra läge med ovanligt mycket annonser. Läget är bättre än jag trodde tack vara den goda arbetsmarknaden, säger Ann-Christine Myrberg som är rådgivare i kommittén.

Regeringen räknade med att flytten av myndigheter ska ge ungefär 2 300 jobb till Östersund och Arvidsjaur, Gotland och Karlstad/Kristinehamn, orter som blev lovade de statliga jobben som ersättning för de som försvann när regementena lades ned. 

Inte bara Stockholm som förlorar
Flyttlassen går inte bara ut från Stockholm. Exempelvis försäkringskassan och Ams för över tjänster från andra kontor i landet till de före detta regementsorterna.

Hittills är det ett fåtal som velat flytta med men mycket tyder på att de haft lätt att hitta nytt arbete. Många är högutbildade och har eftertraktade kunskaper. 

Får olika typer av hjälp
Den personal som inte kan eller vill flytta med sin myndighet, får olika slags stöd för att hitta nya jobb, som till exempel karriärvägledning och starta eget-utbildning.

Statsanställda som mister jobbet kan också få hjälp att hitta nytt jobb genom Trygghetsstiftelsen, som fack och arbetsgivare finansierar.

Ungefär 300 personer deltar i någon av Trygghetsstiftelsens åtgärder.

Men en stor del av den personal som nu slutar på de myndigheter som flyttar, går i pension, uppemot en fjärdedel, enligt Trygghetsstiftelsen.

Men även om det ser ljust ut för många, så tar det tid för andra. Från nio månader upp till ett år är inte ovanligt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se