Pinochet har fått sista smörjelsen

Chiles förre diktator Augusto Pinochet har insjuknat akut. Tidigare på söndagen drabbades han av en hjärtinfarkt och han har nu fått sista smörjelsen på det sjukhus i Santiago där han vårdas.

Enligt läkarna är Pinochets tillstånd nu allvarligt och kan vara livshotande med tanke på hans ålder. Förra veckan fyllde Pinochet 91 år och hans hälsoläge har länge varit skakigt han har bland annat redan tidigare haft hjärtproblem.

På söndagen fick han alltså en omfattande hjärtinfarkt parat med vatten i lungorna och han fördes till sjukhus för akut behandling.

Han uppges ha varit vid medvetande under större delen av tiden. Som ett tecken på hur allvarligt läget är har Pinochet får sista smörjelsen, katolikernas förberedelse inför döden.

Augusto Pinochet tog makten i Chile i kuppen 1973 mot president Salvador Allende och han satt kvar till 1990, åtminstone 3 000 människor dödades eller försvann under hans styre, tusentals torterades och 200 000 gick i landsflykt. Men hans anhängare ansåg att Pinochet räddade Chile undan kommunismen.

Flera försök har därefter gjorts att ställa honom inför rätta men han har aldrig dömts.

Förra veckan placerades han i husarrest för mordet på två av Allendes livvakter, nu kämpar alltså Pinochet för sitt eget liv på ett sjukhus i Santiago.

Under alla omständigheter har sannolikheten för att han någonsin kommer att ställas inför rätta minskat ytterligare till följd av hjärtattacken.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se