Beirut: Oro för ökade våldsamheter

I Beirut ökar oron för att våldsamheter ska bryta ut mellan pro-syriska och regeringsvänliga grupper sedan en shiamuslimsk demonstrant sköts ihjäl på söndagskvällen. Den dödade 20-åringen ingick i en grupp som hade deltagit i demonstrationer med krav på att regeringen Siniora avgår.

Libanon har haft nerverna utanpå ända sedan mordet på den unge ministern Pierre Gemayel för snart två veckor sedan. På söndagen avfyrades det första dödande skottet på öppen gata mot 20-årige Ahmed Ali Mahmoud, som var på väg hem från demonstrationerna i de centrala delarna av Beirut.

Det är ännu inte känt vem som sköt och myndigheterna är förtegna och säger bara att en person dog och tolv skadades när en grupp shia-muslimer vandrade genom ett sunni-muslimskt kvarter.

Tältläger utanför premiärministerkansliet
Protesterna mot regeringen i Libanon går nu in på sin fjärde dag. Demonstranterna som har slagit upp tältläger utanför premiärministerns kansli lovar att stanna tills regeringen har fallit.

Demonstranterna som främst består av shia-muslimer och vissa kristna grupper, beskyller Fouad Sinioras anti-syriska ministrar för att vara i händerna på USA. Regeringen och det anti-syriska blocket med främst sunni-muslimer och merparten av de kristna, beskyller å sin sida demonstranterna för att gå Syriens och Irans ärenden.

Blocken tävlar mot varandra
Situationen är mycket allvarlig, sa arabförbundets ordförande som befinner sig i Beirut för att försöka medla mellan dessa två mycket starka block, som båda tävlar om att bäst representera Libanon.

Båda förmår samla 100 000-tals demonstranter i centrala Beirut och i båda läger viftar man med den libanesiska flaggan och sjunger Libanons nationalsång.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se