Kränkningar på internet allt vanligare

Fler och fler svenskar förtalas på nätet. Det märker både it-åklagare och datainspektionen. Främst syns det på antalet ärekränkningsbrott som har ökat rejält sedan 2000.

Även anmälningarna till Datainspektionen, dit man vänder sig om man hängs ut, har ökat. Men om man väl hängs ut, förföljs och förtalas på nätet är det omöjligt att få hjälp.

Det visade sig tydligt för Sara, som inte vill framträda med eget namn och röst, när hon råkade ut för förföljelser på nätet.

– Han målade ut mig som en brottsling och som en kriminell typ som man ska undvika, säger Sara.

Utsatt för trakasserier på nätet
Sara blev ovän med en man vid en diskussion på ett nätforum och sedan dess har mannen startat flera hatsidor om Sara. Han skriver bland annat att hon spionerar och trakasserar folk och sysslar med bedrägerier.

– Det som man är orolig för är att folk ska tro på det han skriver. Det han skriver är inte sant så det är jävligt läskigt, säger Sara. 

– Det är väldigt många som är kränkta som inte får inte får hjälp någonstans. Det är så många kränkningar och så många som hör av sig hit, så vi har inga praktiska möjligheter att agera, säger Mats Björklund, jurist på Datainspektionen.

2000 fick Datainspektionen bara fyra anmälningar allt som allt vad gällde klagomål på nätet. I fjol var siffran uppe i 157 registrerade ärenden, men det är bara en liten bråkdel av alla som kontaktar Datainspektionen för att de känner sig kränkta på nätet. Ytterst få ärenden blir ens registrerade.

Hur många ärenden skickar ni vidare till polisen?

– Vi lämnar bara en handfull till polisen. Vi hinner inte göra mer, säger Mats Björklund.

Datainspektionen har personuppgiftslagen (PUL) som vapen ifall folk blir uthängda eller förtalade på nätet. För att det ska vara ett brott måste det vara känsliga uppgifter som man publicerar.

Journalistiska nätsidor bryter inte mot lagen
2001 slog Högsta domstolen fast att nätsidor som lägger ut känsliga personuppgifter, inte bryter mot lagen om de har ett journalistiskt ändamål.

Precis så är det i Saras fall. Mannen hävdar att hans sidor är journalistiska.

– De som är lite sluga, lägger upp det som ett nyhetsblad eller som en enkel tidning och då kommer vi inte åt dem, så det är ett problem, säger Mats Björklund.

Ärekränkningsbrott ökar stort
Samtidigt har även antalet registrerade ärekränkningsbrott ökat med ungefär 30 procent under åren 2002-2005. Jämför man hittills i år med samma period i fjol har det ökat med ännu 14 procent. Enligt flera it-åklagare och även Brottsförebyggande rådet säger alla att ökningen beror på internet.

Förtal är också ett brott som inte räknas in under allmänt åtal, så den som blir förtalad måste driva ärendet själv i rätten, eller anlita en advokat.

Klara Israelsson, Front i P3
klara.israelsson@sr.se