Bilföretagen lämnar Finland för vintertester i Sverige

Nu har bilföretagen börjat komma till Norrbotten för sina årliga vintertester, en verksamhet som ger tusentals jobb i inlandet. För några år sedan varnades det, bland annat i en statlig utredning, att de utländska bilföretagen istället skulle välja Finland för sina tester eftersom de ekonomiska förutsättningarna skulle vara bättre där. Nu visar det sig dock att det snarare har blivit tvärtom.

– Nej, jag tycker inte att det stämmer i min värld i alla fall. Om man tittar på vår orderingång så ser man att många som har varit i Finland i många, många år med sina verksamheter, nu har flyttat till Arjeplog, säger hotellägaren i Arjeplog, Jan Edvardsson, en av de största entreprenörerna i branschen.

Kan du ge några exempel på vad du kommer att ha framöver?

– Jag har försökt specialisera mig på bil-event, det vill säga alla bilfabrikörer jobbar med körupplevelser. Tyska Audi har kommit hit i år. Mercedes har vi haft sedan tidigare och vi har även fått hit BMW, som tidigare har varit i Finland.

I den statliga utredningen ”Snö, mörker och kyla” pekas det på hotet från öst. När Vägverket ändrade reglerna för fordonsregistrering hävdade branschen att det skulle leda till att företag skulle flytta till Finland. Även bilspionerna som lever på att fotografera hemliga bilar var ett hot mot den svenska verksamheten och till Finlands fördel, hävdade många företag i branschen.

Flyttlassen går västerut
Men som det nu ser ut har flyttlassen gått västerut. Frågan är om hotet från Finland är en fras som används gentemot myndigheter i påtryckningssyfte.

– Det vet jag inte exakt, men vad vi konkurrerar mot Finland i mångt och mycket. Vad jag har hört så där lite på sidan om är att vi svenskar är betydligt duktigare på att ta hand om folk, säger Jan Edvardsson.

Bara du har dragit hit fyra-fem stora företag som har varit i Finland tidigare. Hur populär är du i Finland?

– Jag var faktiskt där på en liten spionresa i april och nu vet de väl vem jag är, så jag tror inte att jag ska passera den finska gränsen under den närmaste perioden, säger Jan Edvardsson, hotellägare i Arjeplog.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se