Många serber visar sitt stöd för Vojislav Seselj.

Stort stöd för misstänkt krigsförbrytare

Läkare från Frankrike, Ryssland och Serbien undersöker på måndagen den serbiske ultranationalisten Vojislav Seselj som hungerstrejkar i Haag där han sitter internerad misstänkt för krigsbrott. Hans stöd i Serbien är omfattande och i helgen ägde en stor demonstration rum i Belgrad.

Omkring 30 000 serber demonstrerade i lördags i Belgrad utanför den amerikanska ambassaden till stöd för Vojislav Seselj som i snart fyra år suttit arresterad i Haag dit han frivilligt överlämnade sig. Seselj är formellt fortfarande ledare för Serbiens största politiska parti, Serbiens radikala parti.                    

Demonstranterna anklagade USA och FN för att försöka döda Seselj precis som skedde med Slobodan Milosevic enligt demonstranterna.

Tror att Milosevic mördades
Många i Serbien är övertygade om att Milosevic mördades av Haagtribunalen och inte alls dog av hjärtsvikt på grund av eget mixtrande med mediciner som obduktionen visade. 

Hälsotillståndet är kritiskt för den 52-årige Vojeslav Seselj, som har hungerstrejkat i fyra veckor och förlorat hela 19 kilo. Enligt serbiska källor är Seselj nära att dö. Läkare från Frankrike, Ryssland och Serbien besöker på måndagen Seselj i fängelset för att undersöka hans hälsotillstånd.

Stort bakslag
Ytterligare ett dödsfall i Haagfängelset vore också för den internationella krigsförbrytartribunalen ett svårt bakslag.

Seselj hungerstrejkar sedan han för en månad sedan mot sin vilja tilldelades en försvarsadvokat. Under häktesförhandlingarna har han hela tiden uppträtt stökigt, förolämpad juryn och kallat advokaterna för ”spioner” eller ”skådespelare som uppträder som advokater”.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".