Svårt för utställd konstnär att få betalt

Uppdaterad 12:29
Statliga Moderna museet bryter mot statliga avtal och regler när konstnärer som ställer ut inte får någon betalning för sitt arbete. De 51 svenska konstnärer som nu ställer ut på den privatägda Bonniers konsthall i Stockholm får inte heller betalt.

Nybyggda Bonniers konsthall är ett modernt och påkostat hus mitt i Stockholms city. Den finansieras med hjälp av tillskott från Bonnierföretagen, som förra året gick med 2,5 miljarder kronor i vinst.

51 svenska konstnärer ställs ut just nu, men ingen av dem får något betalt.

Ekot har kontaktat 31 av konstnärerna. Ingen vill ställa upp på en bandad intervju på grund av rädsla för att inte bli utställda igen, men här är några citat ur samtalen:

”Man får inte betalt när man ställer ut på Bonniers. Det är ett skämt, och överlag är det väldigt sällan som man får någon ersättning.”

”Det är så vidrigt att det inte är klokt.”

”Det är det här som är marknaden, vet du. På grund av konstnärernas situation kan folk göra så här. Vi har inget att sätta emot. Det står tusen och väntar som inte får vara med som kanske är lika bra”

”Jag tror inte man får någon ersättning för att ställa ut. Jag har aldrig fått något vettigare än små skitsummor. Jag har aldrig någonsin fått något annat än det.

Inget betalt hos Bonniers
Hos Bonniers får konstnärerna först skriva på långa avtal där Bonniers noggrant friskriver sig från oväntade kostnader, medan konstnären bland annat binder sig att kostnadsfritt tillhandahålla pressbilder.

– Betalt? Det är ingen konstnär som någonsin får betalt för att ställa ut, säger konsthallens styrelseordförande Jeanette Bonnier.

Men vore inte det skäligt att så att säga få betalt för sitt arbete?

– Det kan man ju diskutera, men tanken har nog inte slagit någon som sysslar med sådant här.

Är det inte skäligt att man betalar just för att folk lägger ner en massa tid för att få ställa ut i er konsthall?

– Nej, det kan man inte slå ner på.

Men på alla andra områden är det så att om man gör ett arbete så får man betalt?

– Jag har svarat på den frågan, säger Jeanette Bonnier.

Trots villkoren tackar alla konstnärer ja till att vara med. Det handlar om att få visa upp sig, bli utvald, och på det sättet kanske sälja fler konstverk.

Sara Arrhenius är konsthallschef och hon tycker att det fungerar bra.

– Så ser ramarna ut runt den utställningen.

Men tycker du att det är skäligt eller inte att man ställer ut sina verk och inte får något för det?

– Jag tycker att i det här sammanhanget är det en bra överenskommelse med konstnärerna, ja, säger Sara Arrhenius.

”Man ska vara glad”
Men konstnären Carl Johan De Geer håller inte med.

– Jag tycker mest att det påverkar ens yrkesidentitet. Det är ingen som erkänner att det här är ett yrke. De tycker att det är så roligt så det är väl en hobby. Man ska vara glad att man får göra det här.

– Konstnärerna räknas inte över huvud taget till den kategori som ens kommer i fråga för ersättning, så att där tycker jag att det borde finnas ett övergripande tvång att man är skyldig att betala. Det finns ju på andra områden, säger Carl Johan De Geer.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se