Slutpläderingar i Arklöv-målet

På måndagen avslutas rättegången mot Jackie Arklöv som är åtalad för folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina 1993. Åklagaren yrkar på minst tio års fängelse för Jackie Arklöv.

Åklagare Lise Tamm uppehöll sig under sitt slutanförande till vad som kan vara orsaken till att Arklöv förnekar en del av de brott han anklagats för. Det gäller framför allt det i koncentrationslägret Dretelj.

– Varför förnekar Arklöv detta trots bevisläget? Han förnekar de gärningar som är högst straffvärda. Men Dretelj-händelsen är inte den som har högst straffvärde. Detta är bara spekulationer från min sida.

”Ett ökänt läger”
– Jag kan bara säga att Dretelj är ökänt som ett av de allra värsta lägren. Fångar dog i det lägret och det kan ha hänt något i Dretelj som Arklöv inte vill förknippas med. Därför vill han inte förknippas med att någonsin ha varit där.

– Om jag kunde väcka åtal efter tretton år, vem vet om någon annan, någon annanstans, i något annat land väcker åtal för händelser i Dretelj? Då vill inte Arklöv förknippas med att ha varit i Dretelj, sa åklagare Lise Tamm i sin slutplädering.

Jackie Arklöv har hela tiden hävdat att han vill samarbeta och att han vill erkänna det som han har gjort sig skyldig till.

”Förnekar medvetet”
Men åklagare Lise Tamm betonade alltså att Arklöv medvetet förnekar de brott som har högst straffvärde.

Det gäller i det här fallet mordförsök, och att han också förnekar tortyr i koncentrationslägret Dretelj eftersom han inte vill förknippas med andra händelser som ska ha begåtts där.

När det gäller anklagelserna för mordförsök handlar det om huruvida Arklöv ska ha slagit en krigsfånge med sidan av ett spadblad eller inte.

Jackie Arklöv har hävdat att han inte gjorde det därför att han hade en spärr, säger han, att han inte ville döda.

Misshandlade gravid kvinna
Det är någonting som advokat Anne-Charlotte Westlund, som bland annat företräder en gravid kvinna som Arklöv anklagas för att ha misshandlat och förnedrat, starkt misstror.

– När hon sedan får gevärspipan i munnen och då i samband med det av Arklöv kommenderas att säga någonting på bosniska vägrar hon för det här är en väldigt stolt kvinna. Vad händer då? Jo, då säger en av de andra soldaterna: men snälla du, säg det här, för han kommer att döda dig för han är helt galen. Jag menar att den personen om då var beredd att utföra de här gärningarna inte hade några som helst spärrar, säger hon.

Jackie Arklöv är ju redan dömd till livstids fängelse för polismorden i Malexander så någon egentlig påföljd är det inte fråga om i det här fallet.

Framtida nådeansökan
Det handlar snarare om hur en framtida nådeansökan från honom ska behandlas.

Eftersom det är första gången i Sverige som det väcks åtal för folkrättsbrott har åklagaren tittat på utländska liknande fall för att se vilket straffvärde som brotten har.

Men precis som man har gjort i Jugoslavien-tribunalen tittar man också på straffvärdet enligt de egna ländernas rättssystem, säger åklagare Marie Lind Thomsen.

”Straffvärdet understiger inte tio år”
– Om man gör en jämförelse mellan de här rättsfallen anser jag att straffvärdet för de här gärningarna som Arklöv har gjort sig skyldig till inte understiger tio år, säger hon.

På måndagseftermiddagen håller Jackie Arklövs advokat sitt slutanförande.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".