Danska journalister friades

I Danmark har två journalister och chefredaktören på tidningen Berlingske Tidende friats från misstankarna om brott i samband med publiceringen av hemliga uppgifter om vad som låg bakom den danska regeringens beslutet att gå i krig mot Irak.

”Ett berättigat tillvaratagande av allmänhetens intresse”, heter det i domen som alltså frikänner chefredaktören Niels Lunde och två reportrar vid Köpenhamnstidningen Berlingske Tidende.

Artiklar byggde på hemliga uppgifter
De åtalades för ett antal artiklar vintern 2004 som byggde på hemliga uppgifter de fått av officeren Frank Grevil på Försvarets underrättelsetjänst. Där hade man vid tidpunkten före Danmarks inträde i Irakkriget vid USA:s sida, lika lite som vid andra underrättelsetjänster funnit bevis för massförstörelsevapen i Irak.

Artiklarna skapade en politisk storm för Anders Fogh Rasmussens regering, men den stormen blåste över. Officeren som läckte fick fyra månaders fängelse.

Principiella skäl
Åklagaren ville, inte minst av principiella skäl, pröva om inte också journalisternas spridande av det hemliga materialet borde leda till fängelse.

Nu blev domen entydigt friande. Om den skall överklagas avgörs senare av den danska motsvarigheten till riksåklagaren.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se