Företagarnas vd slutar

Organisationen Företagarnas vd, Gunvor Engström, slutar vid årsskiftet efter fyra och ett halvt år på posten. Det klev klart efter ett styrelsemöte på måndagen.

Det är oenighet inom Företagarna om vilken makt de lokala avdelningarna ska ha som ligger bakom hennes avgång.

– Det är sådant som är energikrävande. Det är ungefär 325 olika, helt fristående styrelser. Det gör att det är väldigt svårt att ta en enhetlig väg alla gånger och det blir väldigt mycket diskussioner och olika åsikter som är både stimulerande och energikrävande, säger Gunvor Engström.

Hur känns det att sluta?

– Just nu känns det skönt, men jag kommer säkert att vara ledsen efter ett tag, för jag har älskat det här jobbet.

På Företagarnas kongress i våras blottades en maktstrid inom organisationen, när kongressen mot vd Gunvor Engströms och ledningens vilja beslutade om större makt åt de regionala styrelserna.

Det är därför som Gunvor Engström nu slutar efter fyra och ett halvt år som vd.

Vem som ska bli ny vd för de 55 000 medlemsföretagen är ännu inte bestämt. Och företagarnas ordförande Jan Carlzon beklagar Gunvor Engströms avhopp.

– Det är aldrig bra när en framgångsrik och bra vd slutar. Förhoppningsvis har hon höjt anseendet på sin egen befattning så att vi kan rekrytera en ny väldigt bra vd. Företagarna har ju verkligen positionerat sig under hennes ledning, och det ska hon ha all tack för, säger Jan Carlzon.

Hur mycket skadas ni av de här interna bråken?

– Det kan inte jag bedöma. Det är klart att det är bättre när det är harmoni, men samtidigt har jag lärt mig över tiden att även kriser kan vara början till något som kan bli bra. Men det får framtiden visa.

Erik Boman
erik.boman@sr.se