USA:s FN-ambassadör avgår

USA:s kontroversielle FN-ambassadör John Bolton slutar. Han avgår efter hård kritik från både demokrater och republikaner.

Trycket på John Bolton blev till slut för hårt. På måndagen meddelade USA:s FN-ambassadör att han lämnar sin post senare i veckan.

Boltons besked är en direkt konsekvens av republikanernas stora valförlust förra månaden.

Bolton är en av de mest omstridda figurerna i amerikansk politik, och president Bush lyckades aldrig få honom formellt godkänd till FN-jobbet. Istället fick Bush tillsätta Bolton när senaten hade gått på sommarlov förra året.

Andra försöket misslyckades
Efter republikanernas valförlust ville Bush ännu en gång försöka få Bolton formellt godkänd innan demokraterna tar över kongressen i januari. Men det stod snart klart att det inte skulle gå den här gången heller.

Demokraterna skulle rösta nej, och samtidigt meddelade också en republikansk senator att han tänkte rösta nej till Bolton eftersom han tolkade valresultatet som en protest mot Bushs utrikespolitik.

Bufflig stil
John Bolton har retat inte bara demokraterna i Washington, utan också många diplomater i FN-korridorerna i New York. Kritiker menar att Bolton är en FN-skeptiker vars buffliga, hårda stil inte passar i diplomatvärlden.

Men det finns också de som tycker att Boltons sätt att i känsliga frågor som Mellanöstern och Nordkorea säga vad han menar utan diplomatiskt finlir är precis vad det ineffektiva FN behöver.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se