Slopad lag öppnar för vård med vinst

Regeringen vill avskaffa den så kallade stopplagen. Socialminister Göran Hägglund har tagit det första steget mot att göra det möjligt att öka andelen privata vårdgivare i Sverige.

– Jag drivs ju enbart av en önskan om att göra det så bra som möjligt inom den svenska sjukvården. Att paniskt säga att ingen annan kan ge vård än den som har ”Landstinget” skrivet på sjukhusrocken tror jag hamnar fel, säger Göran Hägglund.

Syftet med stopplagen, som den förra regeringen drev igenom, var att förbjuda landstingen att sälja ut sina sjukhus.

Landstingen får bestämma
Den borgerliga regeringen vill nu att landstingen ska få tillbaka rätten att själva bestämma om vilket som är bäst driftform för sjukvården. Oftast handlar det om att lägga ut delar av verksamheten på ett privat företag.

Företaget Ultra Gyn sköter ultraljudsundersökningarna på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Barnmorskan Anita Malmgren som tidigare var anställd av landstingen säger att det är stor skillnad jobba åt ett privat företag med liten organisation och nära till cheferna.

– Man känner att man blir sedd och att de tycker att jag gör ett bra jobb. Man får hjälp utan att det känns som att man är till besvär, säger hon.

Att personalen trivs kommer patienterna tillgodo säger Anita Malmgren.

– Jag tycker att vi har mycket patienter som säger att ”hit vill vi komma tillbaka igen, det känns bra här, ni känns seriösa”. Och så är det verkligen. Man satsar på sin personal och vi får gå mycket kurser, säger Anita Malmgren.

Vinster tillåts
Att slopa förbudet mot att sälja ut akutsjukhus är en av förändringarna, men regeringen vill också att sjukvårdsbolag ska få vara vinstdrivande och att sjukhus och mottagningar också ska få ta emot patienter som betalar helt privat.

Men för många svenskar är privat sjukvård ett rött skynke. De tycker som Mona Sahlin, socialdemokraternas gruppledare i riksdagens socialutskott.

– Jag tycker dels att det är ett svek mot alla väljare som hörde Fredrik Reinfeldt i valrörelsen säga att det inte skulle bli några utförsäljningar av sjukhusen och det är ett svek mot gamla och sjuk, säger Mona Sahlin.

- Nu kommer resurser att styras över till privata vinster istället för bättre vård och kortare köer. Så blir det.

”Helt fel”
Håkan Wittgren är chef för hälso- och sjukvård inom Praktikertjänst, en av de stora aktörerna inom privat sjukvård med 800 hundra anställda och två miljoner patientbesök om året. Han håller inte med Mona Sahlin om att privat vård betyder mer pengar till vinster och mindre till sjukvård.

– Det är helt fel. Det finns mycket som visar att både primärvård och specialistöppenvård har visat sig vara mer effektiv i privata driftsformer. Det är minst lika effektivt att ha det i privata former.

Alltså mera vård för skattepengarna?

– Det är meningen, ja. Annars kan man inte finnas kvar, säger Håkan Wittgren.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se