Fortsatt kärnvapen i Storbritannien

Den brittiska regeringen vill att Storbritannien även i framtiden ska vara en kärnvapenmakt. Frågan är kontroversiell, men premiärminister Tony Blair tycker att det är motiverat med kärnvapen även om det kalla kriget är över.

– Vi kan inte vara säkra på att kärnvapenhotet inte uppstår igen och det finns också ett nytt hot genom stater som Nordkorea och Iran, sa Tony Blair, när han argumenterade för en ny kärnvapenarsenal i det brittiska underhuset på måndagen.

Det handlar bland annat om kärnvapensystemet Trident som blir för gammalt kring år 2024. Så frågan är till exempel om de kärnvapenutrustade ubåtarna då ska ersättas med nya.

Kostar minst 140 miljarder
Det kostar framförallt mycket pengar, minst 140 miljarder kronor har nämnts, kanske rör det sig till och med det dubbla.

För att dra ner kostnaderna något och för att göra en liten eftergift åt kritikerna föreslår Blair att lagren av stridsspetsar ska minska.

Men det finns kritiker. Kate Hudson är ordförande för antikärnvapen-organisationen CND och säger att regeringen måste lyssna på de britter som har ändrat uppfattning efter det kalla kriget.

Viktigt uttalande från Hans Blix
Kate Hudson inom antikärnvapen-organisationen säger också att svensken Hans Blix uttalande nyligen är extremt viktigt.

Blix leder numera en oberoende internationell vapenkommission och hävdar att till exempel Storbritanniens politik bara leder till mer kärnvapen i världen, inte mindre.

Om några månader ska parlamentsledamöterna rösta om frågan.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se