Sexskandal kan fälla Polens regering

En sexskandal på högsta politiska nivå i Polen växer och kan få leda till att regeringen brakar samman.

Det hela började med att Polens vice premiärminister Andrzej Lepper och en parlamentsledamot anklagades för sexuella övergrepp. Nu anmäler fler kvinnor att de blivit sexuellt utnyttjade.

Kvinnan Aneta K. framträdde i polsk tv på måndagen och berättade att hon tvingats ha sexuellt umgänge med partiledaren för Självförsvar, Andrzej Lepper, och med parlamentsledamoten Stanislaw Lyzwinski för att få ett arbete inom den lokala partiorganisationen.

Träffades på hotell
Den arbetslösa kvinnan påstår att hon träffade Lepper på ett hotellrum i Warszawa 2001 och två dagar senare fick hon arbetet. Hon hävdar också att den gifte och betydligt äldre parlamentsledamoten Lyzwinski är far till hennes treåriga dotter.

Riksåklagaren kopplades genast in på ärendet och fler kvinnor ska höras. Kvinnorna, som nu bor utomlands, hävdar enligt Aneta K. att de inte bara avkrävdes sex för att få jobb utan också utsatts för våldtäkt.

Partiledaren och vice premiärministern Lepper slår ifrån sig med att hela historien är en politisk provokation för att skada den konservativa regeringen.

Samarbete hotas
Regeringschefen Jaroslaw Kaczynski sa i en radiointervju på tisdagsmorgonen att han ser mycket allvarligt på anklagelserna och att han ”under inga omständigheter” kan samarbete med Lepper om anklagelserna om sexuella tjänster åt partitoppen inom Självförsvar besannas.

Den konservativa regeringen har moralisk upprustning som en käpphäst i sin politik. Det betyder att om sexskandalen besannas måste koalitionsregeringen braka samman.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se