Svar om flytt av Mijailovic före årsskiftet

Kriminalvården bereder nu frågan om Anna Lindhs mördare, livstidsdömde Mijailo Mijailovic ska få flyttas över till serbiskt fängelse som han själv har begärt. Den svenska kriminalvården har länge väntat på besked från Serbien om vad en förflyttning skulle innebära och det väntas komma före årsskiftet.

I Sverige är Mijailovic dömd till livstids fängelse, i Serbien finns inget livstidsstraff. Där är de längsta straffen på 30 till 40 år.

Skrivelse från Serbien
Helt nyligen kom en ny skrivelse från Justitieministeriet i Serbien med tydligare information än vad som skickats tidigare. Där står att vid en förflyttning är det en serbisk domstol som beslutar om vilken straffsats som ska gälla, alltså hur lång tid Mijailovic ska sitta i fängelse.

Således kan man inte i förväg säga vilket straff som kommer att utdömas, står det i brevet. Det är den behöriga domstolen som beslutar om detta.

Enligt Anne-Marie Dahlgren, presschef på kriminalvården, kan det alltså innebära att det blir en ny rättegång mot Mijailovic i serbisk domstol.

Beslut före årsskiftet
Vad detta besked betyder för Mijailovic möjligheter att bli förflyttad är för tidigt att säga, men kriminalvården räknar med att ett beslut ska fattas före årsskiftet.

Enligt Anne-Marie Dahlgren finns det nu tre möjligheter. Antingen begär man först ytterligare förtydliganden om straffsatsen från Serbien eller så fattar man beslut på den information som finns tillgänglig nu. Det tredje alternativet är att ärendet skickas över till regeringen som får besluta om Mijailo Mijailovic ska få förflyttas eller avtjäna sitt straff i Sverige på livstid.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se