Frankrike vill häva Kinas vapenembargo

På EU:s utrikesministermöte nästa vecka ska Frankrike göra ett nytt försök att häva EU:s vapenembargo mot Kina. Frankrike har drivit den linjen tidigare, men gör det nu genom att koppla vapenembargot till frågan om nya regler för exportkontroll.

Egentligen har inte frågan om EU:s vapenembargo mot Kina något att göra med reglerna för exportkontroll. EU försöker sedan ungefär två år tillbaka att enas om nya regler för vapenexport.

Krav i förhandlingen
Men när ordförandelandet Finland ville att den frågan skulle lösas av EU:s utrikesministrar nästa vecka krävde Frankrikes EU-ambassadör i Bryssel omedelbart att då skulle även frågan om EU:s vapenembargo mot Kina diskuteras.

Om inte vapenembargot hävs tänker inte Frankrike gå med på några nya regler för exportkontroll.

Frankrike har flera gånger tidigare försökt få EU att svänga om vapenembargot mot Kina. Men inte heller den här gången är något annat EU-land inne på Frankrikes linje.

Finsk motgång
Risken är därför stor för ett bakslag för EU:s ordförandeland Finland. Ett bakslag som innebär att det inte heller den här gången blir någon uppgörelse om nya regler för exportkontroll av vapen.

För den franske presidenten Chirac blir det också ett nederlag eftersom han nu efter att oktober gjort upp om flera mångmiljardaffärer med Kina, åter misslyckas med att häva EU:s vapenembargo.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se