Tyskland backar om krav på Turkiet

Inför nästa veckas EU-toppmöte pågår nu ett spel om hur unionen ska förhålla sig Turkiet och medlemsförhandlingarna. Tyskland kansler Angela Merkel har velat öka trycket på Turkiet, men har nu fått backa.

I Mettlach i södra Tyskland pågår ett toppmöte mellan ledarna för Tyskland, Frankrike och Polen. Det skulle bli ett möte där kraven på Turkiet skulle skärpas. Turkiet måste öppna sina hamnar för grekcyprioterna, annars kan medlemskapsförhandlingarna avbrytas om 18 månader, är ett krav som formulerats från tysk sida.

Men mötet blev istället en balansgång inför nästa veckas toppmöte.

Stödjer frysning
Merkel säger nu att hon stödjer EU-kommissionen förslag om att delvis frysa förhandlingarna på obestämd tid.

– Kommissionens förslag är en bra utgångspunkt, sa Merkel flankerad av Jacques Chirac och Lech Kaczynski.

Merkel och Chirac sa därefter att de vill ha en utvärdering av förhandlingarna med Turkiet efter 18 månader, men att detta inte ska tolkas som ett ultimatum.

Förolämpad i pressen
Mötet i Mettlach skulle egentligen ha skett redan i juli, men Polens president Lech Kaczynski lämnade då återbud. Formellt var han sjuk, men informellt heter det att den då redan kyliga relationen mellan Polen och Tyskland blev än sämre efter att Kaczynski såg sig själv jämförd med en potatis tysk press.

Jämförelsen återupprepades nyligen i samma dagstidning, men den här gången har det inte blivit reaktioner från polsk sida.

Veto mot Ryssland kvarstår
På presskonferensen i Mettlach inför kvällens avslutande arbetsmiddag betonade Angela Merkel Polens stora betydelse i unionen. Chirac instämde och nationalisten Kaczynski såg ut att trivas med smickret.

Men varken Merkel eller Chirac har hittills lyckats få polackerna att dra tillbaka sitt veto mot att EU inleder förhandlingar med Ryssland om ett nytt samarbetsavtal. Polen blockerar processen med hänvisning till det ryska importförbudet för polskt kött.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se