Företag märker av arbetskraftsbrist

Det skapas ovanligt många nya jobb i Sverige för närvarande, enligt Ams. Den goda konjunkturen gör att Ams räknar med ungefär 175 000 nya jobb. Samtidigt börjar nu arbetskraftsbristen märkas.

Bitten Pedersen fick nyligen jobb som montör hos husvagnstillverkaren Kabe i småländska Tenhult efter att ha sökt jobb i ett års tid.

– Jag hörde av bekanta att de sökte folk här. Då fick jag komma in på intervju, säger hon.

Då gick det ganska snabbt?

– Ja, hon ringde på fredagen och på måndagen började jag jobba.

Vad fick du för känsla när du fick ett nytt jobb?

– Jag tänkte, ja där satt den.

Känns det som att arbetsmarknaden har lättat lite?

– Det har det definitivt gjort. Förut var det jättetungt, man fick inte ens svar på ansökningar som man skickade in.

Det är full fart på tillverkningen av husvagnar och husbilar i Kabes fabrik i Tenhult. Företaget nyanställer hela tiden, samtidigt kan det i dag vara svårt att hitta rätt arbetskraft alla gånger. Det säger Elin Fasth som är personalansvarig.

– Vi söker främst till produktionen och där har vi haft svårast att hitta maskinsnickare och montörer som har träbakgrund, säger hon.

Märker du av att det är större efterfrågan på arbetskraften, så att det inte är så många som står och väntar?

– Ja, jag upplever att det är färre som är ute och letar efter jobb i dag. Jag söker alltid folk med träteknisk bakgrund.

Även om Ams prognos är ljus, så ser generaldirektören Bo Bylund ett problem med den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik, som ju bland annat innebär att pengarna till Ams för arbetsmarknadspolitiska åtgärder minskar.

Bo Bylund menar att det gör att för få arbetslösa får chansen att omskola eller vidareutbilda sig, så att de kan ta jobb inom de sektorer där det behövs.

– En sak som vi oroas för är att vi har en för låg nivå på vår arbetsmarknadsutbildning, vi behöver i det här efterfrågeläget kunna utbilda flera till de jobb som finns. Ett annat problem är att olika svaga grupper som finns på arbetsmarknaden har svårt att få fotfäste. Det gäller att jobba för att de inte slussas ut från arbetsmarkanden, säger Bo Bylund.

Kan en konsekvens av färre arbetsmarkandsutbildningar bli att man inte hittar lämpligt folk till de lediga jobb som finns?

– I ett sådant här konjunkturläge är det ju naturligtvis bättre ju högre nivå man kan ha på arbetsmarknadsutbildningen, så länge det svarar mot den efterfrågan som finns på arbetsmarkanden. Det är ju så klart negativt om man inte kan utbilda arbetskraft som svarar mot den efterfrågan som finns.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Pär Ivarsson
par.rundqvist@sr.se