Nasa planerar permanent bas på månen

En permanent bemannad bas på månen år 2024 och en rymdfärd till planeten Mars kring år 2030 är de långsiktiga målen för den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa. Men rymdfärderna till månen och Mars hotar den internationella rymdstationen ISS framtid.

Med flashiga animerade reklamvideoinslag som visar nya rymdkapslar, raketer och baser på månen och Mars har den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa presenterat sina planer för hur rymden ska erövras.

En bas, troligen vid månens sydpol där solljuset är starkast, ska etableras 2020 och bli ständigt bemannad 2024. År 2027 ska nya månfordon göra längre expeditioner.

Mars det stora målet
Det stora målet är en bemannad rymdfärd till planeten Mars någon gång på 2030-talet. Nya raketer och rymdkapslar ligger redan på ritbordet men för att pengarna ska räcka till inom den budget på 120 miljarder kronor om året som Nasa har så läggs hela rymdfärjeprojektet ner om tre år.

Rymdfärjan Discovery som Christer Fuglesang ska skjutas upp med på fredag blir museiföremål 2010. De olycksdrabbade rymdfärjorna har varit en slags rymdens lastbilar för att bygga den internationella rymdstationen ISS. Den skulle ha stått färdig 2004 men är bara halvfärdig.

I den interna maktkampen inom Nasa ifrågasätter nu många det vetenskapliga värdet med ISS. Den riskerar att bli rymdens Zeppelinare.

Kritik mot minskade anslag
Många av de tusentals forskare över hela världen som arbetar med rymdstationen ISS är dock kritiska till att amerikanerna minskar sitt intresse och sina anslag till den rymdstation som redan finns.

Det är på rymdstationen man verkligen kan pröva om det går att ha rymdfärder som varar i månader och år. Månbasen är kul men där var vi ju redan för 35 år sedan, säger en Nasa-forskare till Ekot.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se