Nya namn i Stenbeckföretag

På torsdagseftermiddagen offentliggjordes namnen på vilka som efterträder den framlidne finansmannen Jan Stenbeck på ordförandeposterna i olika bolag.
– Det viktigaste för mig är väl att vi skapar så goda förutsättningar som möjligt för de rörelsedrivande bolagen där vi är aktieägare, säger Johan Björkman som blir styrelseordförande i Invik. Väntar du dig en mer offentlig roll nu som ordförande, du kallas ju ibland för doldis och näringslivets Greta Garbo och så vidare? – Ja, tyvärr, säger Björkman med ett lätt skratt. Man kan säga att alla fick vara med när ordförandeposterna fördelades, och att de båda maktbolagen Invik och Kinnevik får pålitligt finansfolk i ledningen. Johan Björkman blir alltså ordförande i Invik. Han sitter i Inviks styrelse, men också i styrelserna för familjen Ax:son Johnsons stiftelse Nordstiernan, i Tredje AP-fonden och i finansmannen Martin Ebners BZ Trust. Ebner är mannen som gjort livet surt för familjen Wallenberg genom att köpa aktier i ABB och Investor. Dessutom har han ett eget investmentbolag som heter Skanditek. Spång tar över i Kinnevik Ulf Spång tar över ordförandeklubban i förvaltningsaktiebolaget Kinnevik. Spång är vice vd i försäkringsbolaget Skandia och har styrelseuppdrag i John Mattson, Posten och Hogia. I Tele2 tar Bruce Grant över. Han brukar kallas för Jan Stenbecks USA-chef. Han är amerikansk medborgare. Metro utser ny ordförande i nästa vecka Mediebolaget MTG får Pelle Törnberg som ordförande och Metro International kommer att utse ny styrelseordförande vid det ordinarie styrelsemötet i nästa vecka. En rättvis fördelning, alla sitter redan i Stenbeckbolagens styrelser. 'Business as usual' vad budskapet dagen efter dödsbudet och det tycks ha gällt även vid fördelningen av ordförandeposterna.
Tommy Fredriksson

I intervjun säger Johan Björkman att ingen kan ersätta Jan Stenbeck, vad innebär det för bolagen? – Ja, det är förstås på ett sätt en självklarhet, och att man får den här lösningen där Cristina Stenbeck inte tar över är förstås att hon inte har känt sig, inte är mogen att ta över och att det här är någon sorts övergångslösning. Men om själva modellen inte är det så innebär det rimligen ... att den här hårt sammanhållna företagsgruppen, imperiet, är på väg att luckras upp en smula, säger Christer Hillbom, Ekots ekonomiska kommentator, till Therese Larsson i Ekonomiekot.