Finanspolisen granskar förvaltningsbolag

Finanspolisen har börjat utreda vad som finns bakom förvaltningsbolaget Obol Investments sponsorsamarbete med Basketbollförbundet. Men redan för två år sedan erbjöd Obol Investment pensionslösningar för ishockeyspelare. Då varnade hockey-organisationen Sico för bolaget.

– Jag tycker att det är berättigat att göra en undersökning. När det är en aktör som ska vara verksam i Sverige tycker jag att man ska uppfylla de villkor och krav som finns för att man ska få ägna sig åt pengaförvaltning. Då är det inte mer än rätt att man gör en undersökning av dem, säger Sicos sekreterare Peter Hagbergh.

När Sico för två år sedan försökte ta reda på vem och vad som låg bakom Obol investment dök det upp flera frågetecken.

– Dels att det inte fanns något företag registrerat i vare sig Schweiz eller Sverige som hette Obol Investment eller något liknande. När vi tittade på deras hemsida såg vi att de påstod sig ha samarbete med olika företag runtom i Kanada som det visade sig att de inte hade samarbete med när vi kontrollerade det.

– Dels påstod de sig förvalta en enorm massa pengar, vilket skulle göra dem till ett av världens främsta förvaltningsbolag. Då tyckte vi att det var någonting som inte stämde, eftersom det fanns så lite information att få från dem, säger Peter Hagbergh.

Frågetecknen kring Obol Investment är så många att finanspolisen inom Rikskriminalen kommer att undersöka vad som pågår. Om det handlar om ekonomiska bedrägerier, eller kanske mindre allvarligt, om det handlar om att möjligheter att undgå skatt på reavinster och förmögenheter med hjälp av olika former av pensions- eller kapitalförvaltning i utlandet. 

Det är en typ av verksamhet som till exempel hockeylaget Leksand var inblandat i i slutet av 1990-talet, då bolag i olika skatteparadis fanns med i bilden.

Att Obol Investment nu ska granskas av både finanspolisen och Finansinspektionen är för att utreda ett samarbete om sponsring mellan Svenska basketbollförbundet och Obol Investment, där basketförbundet nu avvaktar vad som kommer ut av granskningen.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se