Nästan klart för Gates som minister

I natt röstade ett enhälligt försvarsutskott i den amerikanska senaten för att godkänna Robert Gates som USA:s nye försvarsminister. Redan på onsdagen kan hela senaten rösta bort den impopuläre Donald Rumsfeld från sin post.

– Vi vinner inte kriget i Irak och status quo är oacceptabelt. Så sa Robert Gates flera gånger under senatsförhören på tisdagen.

Till och med när det kom upp om det var rätt att invadera Irak var den blivande försvarsministern tveksam.

– Det är för tidigt att säga, sa Robert Gates. När han pressades om det var hans eller president Bushs ord som gäller, försäkrade Gates att han är självständig och drar sina egna slutsatser.

– Jag har sällan hört en så uppriktig och ärlig person. Han verkar verkligen vilja lyssna, sa den demokratiske senatorn Carl Levin, som röstade mot Robert Gates när han blev CIA-chef för 15 år sedan, på grund av hans roll i den så kallade Iran-Contrasaffären, då Pentagon i hemlighet sålde vapen till Iran och gav pengarna till högergerillan i Nicaragua.

Nu har demokraterna valt att inte rota i 20 år gamla skandaler.

Det gäller att bli av med Donald Rumsfeld så fort som möjligt för att få en ny strategi medan Irak i alla fall har något som liknar en centralregering, resonerar demokraterna.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se