Uigurer har svårare att få jobb i Kina

Den politiskt känsliga Xinjiangregionen i Kina försörjer Kina med olja, men rymmer också en självständighetsrörelse bland de muslimska uigurerna. Kina räknar separatisterna i Xinjiang som det största hotet mot landets säkerhet och spänningarna märks tydligt i vardagslivet.

Inne på ett stökigt varuhus i Urumqi prövar en kund en fiol. Han försöker att stämma upp ledmotivet till den romantiska kinesiska violinkonserten ”Butterfly lovers”, men det går inget vidare.

Så här gnisslar hela Xinjiangprovinsen, trots att de kinesiska ledarna talar om harmoni och utveckling.

Största provinsen
Xinjiangprovinsen är Kinas största provins, men en stor del av befolkningen känner sig inte alls som kineser.

När kommunistpartiet tog över makten i Kina 1949 kallade sig Xinjiangprovinsen det självständiga Östturkestan. Tills alldeles nyligen utgjorde de muslimska uigurerna här majoriteten av befolkningen.

Medan östra Kina slukar Xinjiangs olje- och gasresurser i allt snabbare takt, känner många uigurer att det blir undanskuffade av ett främmande folk.

Känner sig särbehandlade
Många uigurstudenter gör bra ifrån sig på engelsktesten och i sina huvudämnen, men det är kinesiskan som är problemet, säger en student som jag mötte på ett av Urumqis universitet.

Hon var nyligen på en jobbsökarmässa där det är meningen att studenter ska träffa sina blivande arbetsgivare, men i konkurrensen om jobben ligger uigurerna hopplöst efter.

Studenten jag träffade blev bara arg och ledsen över mötet med arbetsgivarna.

– Alla företag och skolor vill ha de kinesiska studenterna. Det är ingen som frågar efter oss uigurer. Jag är verkligen frustrerad och besviken, säger den här studenten på ett av universiteten i Urumqi.

Hanna Sahlberg, Urumgi i Xinjiang
hanna.sahlberg@sr.se