Oklart vad Chavez vill i Venezuela

Valmyndigheten i Venezuela har officiellt bekräftat Hugo Chavez seger i presidentvalet med nära 63 procent av rösterna. Chavez lovade i sitt tacktal att fördjupa revolutionen, men vad det egentligen innebär är långt ifrån klart.

– Det är socialismen som är verklig demokrati. Inom kapitalismen är demokratin omöjlig. Vad vi nu har inlett är den venezuelanska vägen mot socialismen, sa Hugo Chavez när han strålande av tillförsikt, mötte pressen.

Men när han fick frågan om vad han konkret menar med socialism drog han på svaret och svävade ut i en lång filosofisk betraktelse som sträckte sig från Aristoteles, över Marx till Latinamerikas indianska ursprungsbefolkning, som han beskrev som en slags ideala socialistiska samhällen. Men den enda konkreta förändring i Venezuela han nämnde, det var behovet att reformera författningen.

Hugo Chavez har tidigare sagt att han vill förändra författningen så att den tillåter omval utan begränsningar.

Vill ha debatt
Men på tisdagens presskonferens betonade han att en författningsreform måste föregås av en omfattande nationell debatt för att kulminera i en folkomröstning.

Samtidigt som han gav sitt erkännande till sin motståndare i valet, Manuel Rosales, inbjöd han oppositionen att delta i debatten, både om författningen och om andra teman.

Hur det ska ske är dock lite oklart eftersom oppositionen, efter sin bojkott av kongressvalet förra året, inte har en enda representant i parlamentet.

Men Hugo Chavez sa att han är öppen för dialog, även om han aldrig kommer att gå med på någon slags pakt med oppositionen.

Få frågor på presskonferensen
Omedelbart efter presskonferensen tog Hugo Chavez emot Nicaraguas nyvalde president Daniel Ortega och redan på onsdagen inleder han en resa till Brasilia, Buenos Aires och Bolivia.

– Den latinamerikanska integrationen är en axel i vår revolution, konstaterade den venezuelanske presidenten som avslutning på presskonferensen som då hade pågått i två timmar, men då ändå bara sex frågor hunnit ställas

Lars Palmgren, Caracas
lars.palmgren@sr.se