Pamuk: Skrivandet ska inte förändras

Litteraturpristagaren Orhan Pamuk tänker inte låta Nobelpriset förändra sitt författarskap. Det sa han på den presskonferens med svenska och utländska journalister han höll i Stockholm inför söndagens Nobelprisutdelning.

– Jag är väldigt stolt över det, men jag tänker inte låta det förändra mitt arbetssätt, min hängivenhet eller intensiteten i mina romaner. Det får inte förändras, säger Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk har bestämt sig för att inte låta priset förändra sättet han arbetar och skriver. Han beskrev hur han strax innan han fick veta att han skulle få Nobelpriset för första gången i sitt liv börjat arbeta, som lärare på Columbia-universitetet i New York.

Sedan den dagen har han bara skrivit Nobelföreläsningen, och med det verkade pristagaren vara ganska nöjd.

Frågor om Turkiet
Annars ställdes frågor om den norske Nobelpristagaren Knut Hamsun från de norska journalisterna. De ryska frågade om Dostojevskij och en del andra försökte ställa frågor om Pamuks hemland Turkiet.

När det blev klart att årets litteraturpristagare var den i hemlandet kontroversielle Orhan Pamuk ville många se valet av pristagare som ett politiskt ställningstagande från Svenska akademien. På väg ut från presskonferensen hördes Svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl närmast lättad säga till en bekant att frågorna till 90 procent handlat om litteratur och till 10 procent om politik, inte tvärtom, som han befarat.

Positiv till turkiskt EU-medlemskap
Men på en direkt fråga om hur Pamuk ser på Turkiets eventuella medlemskap i EU sa han att det skulle vara bra för Turkiet, Europa och världen, eftersom det skulle visa på harmoniska relationer mellan olika stater.

– Men tyvärr har entusiasmen för det här mattats det de senaste två åren både i Europa och i Turkiet. Det gör mig ledsen, säger Orhan Pamuk.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se