Dyr målning sannolikt äkta

Turerna kring den målning som såldes på en auktion för 16,6 miljoner kronor fortsätter. Nationalmuseums expert, professor Görel Cavalli Björkman, har tidigare sagt att hon var tveksam till tavlans äkthet, men nu har hon ändrat sig.

– Jag hade ju inte sett den i verkligheten, och visste absolut ingenting. När de frågade mig igår verkade det osannolikt, på något sätt. Men sedan har jag gått in i litteraturen, säger Görel Cavalli Björkman.

Och då har du hittat den?

– Jag har hittat den, ja.

15 000 kronor var utropspriset för tavlan. Budgivningen stannade på 16,6 miljoner. Och frågan om köparen gjort ett kap eller inte handlar naturligtvis om huruvida det verkligen är en äkta Rubens.

Hittade tavlan i bok
Görel Cavalli-Björkman har stor erfarenhet av Rubens måleri och hon har alltså ändrat uppfattning efter att ha hittat tavlan i litteraturen.

Enligt boken, som är skriven runt 1980, ska tavlan ha funnits i Tyskland före kriget och sedan på okänd ort.

Författaren till boken, Julius Held, har själv inte sett tavlan, men det framgår att det är en modell för en större tavla som finns i Frankfurt.

Köparen kan ha gjort ett kap
Görel Cavalli-Björkman vill inte spekulera i vad tavlan kan vara värd, men hon anser att auktionsverket borde ha gjort en grundligare undersökning av tavlan. Det finns gott om experter på Rubens, både i Sverige och utomlands.

Vissa tveksamheter återstår alltså. Men mycket tyder på att 16,6 miljoner kanske inte var så dyrt, utan snarare ganska billigt. Förutsatt att det verkligen är en Rubens.

– Huruvida han själv har lagt handen vid allting, det kan man ju inte veta förrän man undersöker tavlan. Men det är en skiss till en större målning, och de flesta av de här skisserna som gjordes i hans ateljé gjorde han själv, säger Görel Cavalli-Björkman.

De som har köpt den här tavlan, har de gjort ett kap?

– Det kan man väl säga.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se