Nepal på väg mot stabil fred

I Nepal pågår intensiva förhandlingar för att tillsätta en provisorisk regering och ett parlament, som även ska innehålla medlemmar från maoistgerillan. Detta efter fredsavtalet i förra månaden som gjorde slut på det blodiga inbördeskriget.

Glada toner på en gata i Kathmandu, en orkester underhåller utanför ett nygift pars bostad. Och det märks en ny framtidstro och optimism bland människorna i Nepal. Detta efter att en trevande fred nu utbrutit.

Det verkar vara slut på tio års inbördeskrig, säkerhetsstyrkor och maoistgerillan.

Optimistiska känslor
– Jag är verkligen optimistisk, säger en av de etablerade politikerna, Ram Baran Yadar, vice ordförande i Kongresspartiet, Nepals största.

Jag träffar honom när han är på väg in för att förhandla med andra partiledare och maoisterna om Nepals framtid.

Vilken roll den kontroversielle kungen ska spela är fortfarande oklart. Det, och vilken slags regering och parlament Nepal ska ha, avgörs de närmaste månaderna, medan FN ska se till att parternas vapen hålls inlåsta.

Även ledande maoister verkar vara optimistiska. Jayapuri Gharti leder gerillans kvinnodivision. Efter att ha deltagit i många års brutala strider mot regeringsarmén planerar hon nu att bli parlamentsledamot.

– Vi är redo att lyssna till folkets röst, säger hon.

Alla är inte positiva
Men alla är inte odelat positiva. En affärskvinna i Kathmandu som vill vara anonym tycker det är fel att nu upphöja två män, högste gerillaledaren och provisoriska premiärministern till fredshjältar.

– Det var de båda som startade inbördeskriget för tio år sedan, de borde be alla offer om förlåtelse, säger hon.

Nils Horner, Kathmandu
nils.horner@sr.se