Ikeavaruhus i Ryssland tvingas stänga

För två år sedan stängdes ett av Ikeas affärskomplex i Moskva precis före den viktiga jul och nyårshandeln. Nu har ett av Ikeas senaste varuhus i Nisjnij Novgorod underkänts av brandskäl och tvingas hålla stängt i minst 30 dagar.

150 butiker i Ikeas Megamall i Nisjnij Novgorod, 40 mil öster om Moskva är stängda sedan i tisdags. Ett beslut taget av domstol sedan varuhuskomplexet underkänts av brandmyndigheter.

Ikeas Rysslandschef Per Kaufmann svarar på mobiltelefon från Nisjnij Novgorod. Ett förfärligt oljud hörs i bakgrunden och han berättar att det just pågår brandskyddsövning i anläggningen.

Vill inte kommentera domstolens beslut
I övrigt vill han inte kommentera domstolens beslut, men han låter ändå hoppfull om att de ska få öppna snart igen.

Ikea har överklagat domstolens beslut om att hålla butikskomplexet stängt i 30 dagar. Situationen påminner om det som hände Ikea Mega i Moskva vid samma tid för två år sedan. Då tvingades också butiker hålla stängt inför den stundande jul- och nyårshandeln.

Då ingrep regionens guvernör och öppnade Ikeaanläggningen igen. Men i Nisjnij Novgorod lär det inte ske. För den här gången är det en dödsolycka som utlöst inspektion och påföljande domstolsbeslut.

Tappade en varuvagn
En kund tappade en överlastad varuvagn på ett lutande rullband och en liten femårig pojke dödades.

Dödsfallet gav våldsamma reaktioner bland befolkningen. Både guvernören och borgmästaren krävde nya inspektioner av affärsgallerians säkerhet. Brandskyddsinspektören fann 887 brister och i slutet av november tog domstol beslut om att stänga varuhuset.

Butikerna i den 150 000 kvadratmeter stora gallerian riskerar att förlora mångmiljonbelopp för varje dag som de tvingas ha stängt. Detaljhandelsexperter i Ryssland beräknar att en så stor anläggning per månad drar in motsvarande 250 miljoner kronor i intäkter.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se