Film kan skapa opinion mot diamanter

Imorgon, fredag har storfilmen ”Blodsdiamanten” världspremiär i USA, en film som många tror kan leda till samma negativa opinion mot diamanter, som redan finns mot pälshandel. Det handlar om diamanter som bekostar konflikter, något som FN förgäves försökt förhindra, men som diamantindustrin självt ser ut att lyckas med.

En äventyrsfilm om de illegala diamanterna i Sierra Leone i Västafrika, som bekostade ett av Afrikas grymmaste och blodigaste krig, där tusentals människor stympades av drogade barnsoldater.

För bara några år sedan ansågs var fjärde såld diamant, vara en ”konfliktdiamant” eller blodsdiamant, och bekostade krig i Liberia, Angola, Kongo, Sierra Leone och Elfenbenskusten.

Industrin har egen polisverksamhet
Idag är det en diamant av hundra, som räknas som blodsdiamant. Och det är inte på grund av FN:s fördömanden, utan beror på diamantindustrins egen polisverksamhet och att länderna i södra Afrika, som står för nästan hälften av världens diamanter, gick samman för att förhindra illegal handel, anser Brooks Spector, tidigare amerikansk diplomat som nu skrivit en rapport om diamantens betydelse för södra Afrika.

– Kimberley-processen, uppkallad efter Sydafrikas första och största diamantgruva, kom till för tre år sedan. Och sedan dess har alltså den illegala handeln med konfliktdiamanter sjunkit till bara en procent av den totala diamanthandeln.

71 länder har hittills skrivit på avtalet; att bara köpa ursprungsmärkta diamanter och bara av länder som deltar i Kimberley-processen.

Konflikterna bör stoppas
För ett par dagar sedan gav FN:s generalförsamling sitt enhälliga stöd till Kimberley, men fortfarande har majoriteten av länderna som ingår i FN inte skrivit på avtalet.

För det är inte handeln med diamanter som behöver stoppas, det är konflikter som bekostas av diamanter, anser Brooks Spector.

Västafrika, är fortfarande det stora problemet, där oroshärden Elfenbenskusten står för handel av flest konfliktdiamanter, som smugglas in i grannlandet Ghana, och där får en ny ursprungsmärkning – utan blodspår.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se