"Språkbruket antyder att man gett upp"

Scaniachefen Leif Östlings hårda uttalanden på onsdagen om tyska MAN och tysk affärskultur kan tolkas som att han gett upp möjligheten att samarbeta, enligt en expert. Hans ordval väckte också stor förvåning hos MAN.

– Jag kan väl säga det att tyskar inte förstår annat än ett väldigt direkt och rakt språk, sa Leif Östling

Är det därför du använt det?

– Jag känner Volkswagen sedan 15 år tillbaka, så jag vet hur man ska kommunicera, sade Leif Östling till Ekot i onsdags.

Använder ”blitzkrieg”
När han väl hade sagt det om hur man ska tala med tysken, så kom nästa uttalande i TV8 om tyskarnas sätt att föra krig under andra världskriget, bliztkrieg. Då kan nog ingen ta miste på att det pågår ett ordkrig.

– Tyskar är ju experter på bliztkrieg: De har ju också förlorat många av dem, sa Östling.

Har gett upp
Gunnila Masreliez-Steen är vd på konsultföretaget Kontura. Hon har forskat i många år på hur länder och företag kommunicerar med varandra, över nations- och kulturgränserna.

– Frågan är vad tysken hör och hur tysken tolkar det här i affärsmässig väldigt känslig situation, säger hon.

Säger det här något om relationen mellan svenskar och tyskar att man vågar uttala sig på det här sättet?

– Det gör det definitivt. När man vågar vara så här tydlig kring beteendet hos den andra gruppen så sitter man antingen i en maktposition där man har råd att strunta i vad de tycker, eller att man har givit upp möjligheterna att hitta en gemensam lösning.

Skulle han kunna ha gjort ett motsvarande uttalande om det hade gällt ett japanskt eller amerikanskt företag?

– Om han har bestämt sig för att han inte vill ha ett samarbete. Annars tar man inte risken att verbalt sätta etiketter på den andra parten, eftersom alla människor som arbetar i affärsvärlden med internationella kontakter vet att det här är mycket tunn is, säger Gunnila Masreliez-Steen på konsultföretaget Kontura.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se