Kidnappade soldater kan vara döda

De två israeliska soldater som tillfångatogs av Hizbollah i somras var allvarligt skadade när de greps. Tillståndet för en av dem var kritiskt. Det uppger anonyma militära källor i Israel. Nyheten har väckt spekulationer i Israel om att de båda soldaterna kanske inte längre är vid liv.

Ehud Goldwasser och Eldad Regev skadades allvarligt i samband med Hizbollahs bakhåll den 12 juli i somras. Efter att ha analyserat blodmängden på platsen och omfattningen av explosionen i den bil de båda färdades i har israelisk militär kommit fram till att det skulle ha krävts omedelbar läkarvård för att klara livet på åtminstone den ene av dem.

Hemlighöll information
Uppgifterna från militären har fram till nu hållits hemliga och när premiärminister Ehud Olmert tidigare antytt att det inte är säkert att de lever, har det lett till en kritikstorm från särskilt soldaternas familjer.

Olmert förklarade nyligen att Israel inte har några planer på att ge Hizbollah det de kräver i utbyte mot likkistor.

Det var tillfångatagandet av dessa soldater utlöste sommarens krig i Libanon, ett krig som i sin tur försvagade Ehud Olmert politiskt.

FN krävde frigivning
I och med vapenvilan ställde FN kravet att de båda soldaterna skulle friges omedelbart. Men Hizbollah har fortsatt tiga om deras tillstånd och istället krävt att libanesiska och palestinska fångar i Israel ska friges först.

Hizbollah har framgångsrikt använt denna metod för att åstadkomma en fångutväxling tidigare. För två år sedan genomförde Tyskland en framgångsrik medling där 420 arabiska fångar släpptes i utbyte mot en kidnappad israelisk affärsman och kvarlevorna efter två soldater.

Nya spelregler
Hizbollah hävdar att det var Israel som i år förändrade spelreglerna i somras och startade ett omfattande krig istället för att förhandla om en fångutväxling.

De hemliga förhandlingar som trots allt inleddes efter vapenvilan med hjälp av en medlare som Kofi Annan utsett, har enligt uppgift inte givit några resultat.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se